Kulki daktylowe z kokosem - pyszna przekąska dla dzieci i dorosłych

Kulki daktylowe

 

Składniki na ok. 16 kulek:

120g daktyli bez pestek

120g g migdałów/płatków migdałowych lub mieszanki migdałów i mielonych orzechów laskowych

120g płatków owsianych

1 łyżka miodu

1 łyżeczka mielonego cynamonu

garść wiórków kokosowych lub posiekanych drobno pistacji do obtoczenia kulek

 

Przepis: Daktyle wrzucić do miseczki, zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut do namoczenia. Następnie osączyć i odcisnąć z wody. Włożyć do malaksera, dodać pozostałe składniki z wyjątkiem wiórków kokosowych, wlać 1 łyżkę wody i miksować do uzyskania konsystencji kleistego ciasta. W razie potrzeby dodać więcej wody. Z otrzymanej masy formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki przechowywać w lodówce.