Dietoterapia prowadzona w poradni Jem Jak Lubię rozpoczyna się od konsultacji, podczas której przeprowadzany jest szczegółowy wywiad żywieniowy i zdrowotny.

Jak się do niej przygotować?

Przed rozpoczęciem konsultacji z dietetykiem pomyśl o tym....

  • Jaka jest Twoja dotychczasowa dieta?
  • Co jest największym problemem w Twojej diecie?
  • Czego nie chciałbyś/-abyś zmienić w swojej diecie?
  • Jaki jest Twój główny cel podczas dietoterapii?
  • Ile posiłków zjadasz w ciągu dnia i w jakich godzinach?
  • Jakie metody przygotowania posiłków lubisz najbardziej?
  • W jakiej postaci najchętniej zjadasz warzywa i owoce?
  • Jaki jest twój ulubiony smak?
  • Czego nie lubisz jeść?
  • Co dodaje ci energii?
  • Co robisz w wolnym czasie? 
  • Jak długi jest Twój sen?
  • Co chciałbyś/-abyś zmienić w swoim stylu życia?
  • Jaka jest Twoja aktywność fizyczna i czy planujesz ją zmienić?

Pomyśl i wykonaj...

  • ważenie i pomiary: masa ciała, obwód talii, obwód bioder, obwód prawego i lewego ramienia, obwód prawego i lewego uda
  • badania laboratoryjne: morfologia krwi, profil lipidowy (cholesterol całkowity, cholesterol HDL i LDL, triglicerydy), glukoza na czczo, ogólne badanie moczu 

Każda rozmowa z pacjentem, konsultacja czy wprowadzanie nowego jadłospisu prowadzi do kolejnych etapów dietoterapii.

Główne etapy, które mogą się od siebie różnić w zależności od indywidualnych potrzeb danej osoby to:

  • Konsultacje dietetyczne - mają na celu zapoznanie się z dotychczasowymi nawykami żywieniowymi pacjenta, stanem zdrowia oraz prowadzonym stylem życia
  • Cele dietoterapii - ustalenie najważniejszego celu dietoterapii lub kilku celów, które pacjent chciałby osiągnąć, by móc trwale zmienić swoje odżywianie
  • Określenie indywidualnego modelu odżywiania - wyznaczenie ilości, wielkości i rodzaju porcji oraz godzin spożywania posiłków

Kolejne etapy wymagają w dalszym ciągu ścisłej współpracy dietetyka z pacjentem, jednak w głównej mierze skuteczność ich wprowadzania zależy od pacjenta.

Należą do nich:

  • Sukcesywne wprowadzanie założeń indywidualnego modelu żywienia pacjenta
  • Wprowadzanie zmian lub dodatkowych elementów w diecie w zależności od postępów dietoterapii oraz potrzeb pacjenta
  • Motywowanie i edukacja żywieniowa (poprzez wskazywanie różnorodności produktów zalecanych, zwrócenie uwagi na produkty zbędne i niezalecane w diecie, naukę samodzielnego ustalania odpowiednich porcji produktów przez pacjenta) prowadzące do efektywnej zmiany odżywiania

Jem Jak Lubię, codziennie – chcielibyśmy, żeby każdy nasz pacjent tak się czuł i tak myślał