Profil poradni - Co jest celem naszej pracy? Jak pracujemy i jak pomagamy?

Jem Jak Lubię to projekt poradni dietetycznej bazujący na procesie tworzenia indywidualnego planu żywienia danej osoby poprzez stworzenie dla niej odpowiedniego modelu żywienia (ilości i rodzaju posiłków), wyznaczeniu kolejnych celów dietoterapii i ustaleniu najodpowiedniejszej formy współpracy pacjenta z dietetykiem podczas konsultacji.

Co jest celem naszej pracy?

Głównym celem poradni jest pokazanie, że każdy człowiek poprzez odpowiednio dobraną dietę może zrobić coś bardzo pozytywnego dla samego siebie. Może czuć się dobrze fizycznie i psychicznie. Chcemy udowodnić, że nawet mała zmiana diety może zmienić życie i warto zrobić chociaż trochę nawet dla małej zmiany. 

Celem poradni jest wskazanie błędów popełnianych w dotychczasowej diecie i pomoc w ich wyeliminowaniu oraz pokazanie pozytywnych elementów diety i wykorzystanie ich jako bazy do rozpoczęcia zmian odżywiania. Wprowadzanie zmian odbywa się zawsze zgodnie z wolą pacjenta i czasem, którego potrzebuje.

Celem poradni nie jest pogłębianie u pacjenta poczucia, że jego dotychczasowa dieta jest dietą idealną, ponieważ ją lubi. Zadaniem dietetyka jest natomiast pokazanie w sposobie odżywiania, który lubi, tego co jest korzystne dla zdrowia i tego co negatywnie na nie wpływa, bądź będzie miało negatywne skutki w przyszłości. Ważne jest uświadamianie i zachęcanie do zmiany, ale tylko w momencie, w którym pacjent jest na nią gotowy.

Ponadto nie jest celem poradni dopasowywanie pacjenta do norm w zakresie ilości tkanki tłuszczowej, masy ciała czy masy mięśniowej. Pacjent uzyskuje informację od dietetyka jakie są zalecane normy i czy jego masa i budowa ciała je spełnia. Jest to jednak element dodatkowy w procesie zmiany odżywiania, nie stanowi celu nadrzędnego. Dla zdrowia pacjenta ważne jest uzyskanie prawidłowej masy ciała, nie może ono jednak wyznaczać skuteczności lub jej braku podczas kolejnych etapów dietoterapii. Parametry wskazywane podczas pomiarów i analizy składu ciała są raz lepsze, a raz gorsze. W żaden sposób nie informują dietetyka o tym, czy pacjent tworząc samodzielnie swój jadłospis będzie potrafił utrzymywać je na tak samo idealnym poziomie, jak podczas spożywania posiłków układanych przez dietetyka. Parametry te nie są również wskaźnikiem satysfakcji pacjenta z wprowadzonej zmiany w diecie i wzrostu jego świadomości żywieniowej. Podczas prowadzonych konsultacji w poradni Jem Jak Lubię pomiary są wykonywane lub w przypadku Diety online dietetyk prosi pacjenta o ich wykonanie, jednak nie są one przeprowadzane regularnie, tylko po zakończeniu poszczególnych etapów dietoterapii lub po osiągnięciu celów ustalanych z dietetykiem podczas pierwszej i drugiej konsultacji.  

Jak pracujemy i jak pomagamy?

Podczas prowadzenia poradni dietetycznej oczywiste jest dla nas to, że każdy człowiek jest inny i ma różne potrzeby. Prowadzi inny styl życia i ma indywidualne spojrzenie na siebie, relacje z bliskimi, pracę i obowiązki. Każda osoba to również inne podejście do odżywiania i inne znaczenie diety w życiu codziennym.

Dlatego istotne jest dla nas prowadzenie poradnictwa skupiającego się na indywidualnym podejściu do pacjenta i jego sytuacji społecznej, zawodowej i zdrowotnej. Uważamy, że nie tylko jesteś tym co jesz, ALE jesteś tym co jesz, jak jesz i gdzie jesz. To twój styl życia i rola jaką odgrywa w nim dieta decyduje o tym jak wyglądasz i jak się czujesz.

Chcemy pokazać dwie strony nowoczesnej dietetyki:

Pierwsza to: zwrócenie uwagi na ilość i jakość spożywanej żywności

Druga to: planowanie żywienia, w taki sposób by jedzenie stanowiło przyjemność i tak by została na nie poświęcona odpowiednia ilość czasu.

Nasza praca polega na:
  • Edukowaniu w zakresie wpływu diety na wszystkie aspekty życia człowieka
  • Przekazywaniu wiedzy na temat składników wykorzystywanych do produkcji żywności i prezentowanie zdrowszych zamienników poszczególnych produktów
  • Wyznaczeniu produktów zalecanych i niezalecanych w indywidualnej diecie
  • Określeniu ilości i wielkości porcji w poszczególnych posiłkach
  • Proponowaniu różnych metod przygotowania i podawania potraw
  • Zwróceniu uwagi na wykorzystywanie produktów sezonowych i kierowanie się sezonowością warzyw i owoców podczas zakupów
  • Zwróceniu uwagi na aspekt duchowy spożywania posiłków – wzmacnianie więzi międzyludzkich, poznawanie nowych smaków, kultur i tradycji, znalezienie czasu na chwilę odpoczynku i relaksu, oderwanie się od codziennych problemów czy rutyny

Jedzenie to przyjemność, a czas przeznaczony na posiłki powinien stanowić moment odprężenia.

Komu pomagamy?

Istotą pracy dietetyka jest pokazanie, że normy i prawidłowe wyniki są w zasięgu każdego człowieka. Ale nigdy problemy wynikające z ich osiąganiem nie mogą powodować efektu demotywującego dla pacjenta.

Istotą pracy dietetyka jest również uświadomienie, że wykorzystując swoją wiedzę i doświadczenie dietetyk pokazuje sposób w jaki można zmienić swoją dietę, jednak dietę zmienia sam pacjent.

Tworzenie modeli żywienia oraz edukacja żywieniowa w poradni prowadzona jest dla osób zdrowych, dla osób wymagających specjalistycznej diety w procesie leczenia oraz dla kobiet w ciąży i matek karmiących.